Studio Sassy

Hair & Beauty

No niin! Täältä tulee nyt lupaamani kotikutoiset hiusnaamiot. Painotan, että mikään ei koskaan sovi kaikille ja naamioiden sopivuus selviää ainoastaan kokeilemalla. Itse tehdyn hiusnaamion etu on kuitenkin se, että et heitä rahojasi hukkaan, kun tuotteet löytyvät mitä todennäköisimmin keittiöstäsi jo valmiiksi. Tai jos jotain tarvitsee ostaa, puhumme todella pienistä summista.

 

Pääsääntöisesti naamiot on tarkoitettu hiuksille, mutta niistä voi saada apua myös hiuspohjan ongelmiin. Suosittelen kuitenkin ensimmäisellä kerralla testaamaan pienelle alueelle, esim. ohimolle hieman korvan yläpuolelle, jotta näet, miten hiuspohjasi siihen reagoi. Ja mitä naamioihin ja öljyihin tulee, less is more. Älä lotraa, etenkään hiuspohjaan, sillä pahimmassa tapauksessa aiheutat vain huokosten tukkeutumista ja niin meillä on uusi ongelma käsillä. Liika öljy on myös vaikea pestä hiuksista pois. Aloita siis pienellä määrällä ja lisää tarvittaessa.

Avokado, oliiviöljy, kananmuna

Kaavi kulhoon yhden avokadon liha ja muussaa se. Sekoita joukkoon yksi kananmuna ja ruokalusikallinen oliiviöljyä. Sekoita tasaiseksi massaksi, levitä hiuksiin puolesta välistä alaspäin ja anna vaikuttaa muutamasta minuutista puoleen tuntiin. Pese hiukset normaalisti shampoolla ja hoitoaineella. Parasta tulee, kun et föönaa hiuksiasi, vaan annat niiden kuivua rauhassa.

 

Avokado sopii erityisesti vahingoittuneille hiuksille, sillä se sisältää runsaasti biotiinia, mineraaleja ja rasvahappoja. Oliiviöljy taas hoitaa harottavia latvoja. Sen sanotaan myös auttavan talin poistossa, joka tukkii karvatuppia ja on siksi paljon käytetty öljy, mitä tulee vartalonhoitoon. Sen sanotaan myös toimivan parhaiten emulsiovoiteen kanssa ja siksi olemme lisänneet massaan kananmunan. Kananmuna on 50-luvulta tuttu ”hiustuote”, mutta lähinnä sen antaman pidon ja kiillon vuoksi. Se kuitenkin sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja, proteiinia (etenkin hiuspohjan hoitoon) seleeniä, rautaa, jodia, foolihappoa ja LESITIINIÄ. Lesitiini on elintarviketeollisuudessa käytetty emulgointiaine ja tässä naamiossa, se on siis hyvien ravintoaineiden lisäksi myös varmistamassa oliiviöljyn kulkeutumista ja toimivuutta.

Banaani, hunaja, manteliöljy

Muussaa banaani kulhoon, lisää kolme ruokalusikallista juoksevaa hunajaa ja sekoita massaan vielä muutama tippa manteliöljyä. Levitä kosteisiin hiuksiin ja anna vaikuttaa 30 min. Pese hiukset normaalisti shampoolla ja hoitoaineella.

 

Banaanihan on varsinainen ravintopommi; A-, B-, C- ja E-vitamiinia, kalsiumia, sinkkiä, rautaa ja kaliumia. Manteliöljy taas kosteuttaa ja korjaa. Ja sitten hunaja!! Ihana hunaja!! Ensinnäkin siinä on glukoosioksidaasientsyymiä, joka tappaa bakteereita eli hunajalla on antiseptisiä vaikutuksia ja glukonihappo ehkäisee bakteerien kasvua ja tulehtumien leviämistä. Aineella on myös kirkastavia ja vaalentavia ominaisuuksia. Jos sinulla on hiuspohjan psoriasista, kokeile hunajaa ja kookosöljyä kimpassa! Hunajassa on läjäpäin kaiken maailman ravintoaineita, mutta tärkeää hiusten hoidon suhteen on se, että se sitoo kosteutta ja hiuksista tulee pehmeät ja kiiltävät hunajanaamion jälkeen.

Voit myös kokeilla muita öljyjä, ja löytää sitä kautta parhaiten oman lempiseoksen. Lisäksi naamioihin voi lisätä sitruunaa tai olutta. Sitruuna kirkastaa ja vahvistaa vaaleita hiuksia, siinä missä oluella (erityisesti mallasolut) saa rakennetta, suojaa ja kuohkeutta tummempaan hiuskuontaloon. Olutta voi käyttää ihan yksinäänkin shampoo- ja hoitoainepesun välissä.

 

Muita tuttuja hoitotuotteita ovat mm. kookosöljy, arganöljy ja aloe vera. Kookosöljy on tosiaan hunajan lailla antiseptinen (lauriinihappo) ja erittäin rasvahapporikas. Se kosteuttaa ja pehmentää hiusta. Arganöljystä tuli jossain vaiheessa aivan hitti-raaka-aine hiustuotteiden keskuudessa. Syy on siinä, että hyvien rasvahappojen lisäksi se sisältää mineraaleja ja antioksidantteja sekä E-vitamiinia, mikä auttaa rauhoittamaan ja tasapainottamaan ärtynyttä, kuivaa ja kutiavaa hiuspohjaa. Aloe vera on sitten päinvastoin rasvaisen hiuspohjan pelastus. Ja kaikki ovat varmasti kuulleet aloen tehokosteuttavista ja rauhoittavista ominaisuuksista. Sanotaan, että säännöllisesti tehty kookosöljy-aloe vera-naamio olisi pelastus hiustenlähtöön, mutta tämä on jokaisen kokeiltava ja todettava itse 😉. Suosittelen aina käyttämään niin ruoanlaitossa, kuin ulkoisessa käytössä kylmäpuristettuja öljyjä, sillä niissä ravintoaineet ovat tallella.